Activiteiten > Verslagen van activiteiten > Verslag Excursie Arnhem


excursie arnhem

 

Verslag excursie Arnhem – 26 november 2015

Programma:
13.30 uur – verzamelen Arnhem Centraal Station
14.00 uur – toelichting en rondleiding Arnhem Centraal Station (UNStudio)
15.00 uur – wandeling naar Pathé bioscoop, Oude Stationsstraat
15.30 uur – rondleiding Pathé bioscoop (Powerhouse)
16.30 uur – wandeling naar cultuurhuis Rozet, Kortestraat
17.00 uur – rondleiding cultuurhuis Rozet (Neutelings Riedijk)
18.00 uur – afsluiting met een borrel

 

Donderdag 26 november organiseerde BNA Kring Centrum een excursie naar Arnhem. Deze middag werd een bezoek gebracht aan 3 interessante projecten:
– Station Arnhem Centraal (UNStudio)
– Pathé bioscoop (Powerhouse)
– Cultuurhuis Rozet (Neutelings Riedijk)

 

Bij Arnhem Centraal Station, dat de week hiervoor geopend was, kregen we een rondleiding van projectarchitect Misja van Veen van UNStudio. Interessant om de ins en outs van de architect te horen die bepalend zijn geweest voor de totstandkoming van het ontwerp. Het op een ruimtelijke en futuristische wijze vormgeven van de logistieke stromen en de diverse hoogteverschillen van dit logistieke knooppunt is adembenemend.
De rondleiding eindigde bij de naastgelegen nieuwe Pathé bioscoop, die 6 weken geleden geopend is.

Na een kopje koffie leidde de bioscoopmanager van Pathé Arnhem en projectarchitect Dik Houben van het bureau Powerhouse ons door het gebouw rond. Pathé, die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het interieur en de zalen gingen in op de beleving in het gebouw en de kwaliteit van de filmzalen. Powerhouse, verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig inpassen, volumestudie en het gevelontwerp vertelde over de gelaagde opbouw en de verfijning in het gevelontwerp.

Als laatste werd een bezoek gebracht aan het cultuurhuis Rozet van Neutelings Riedijk Architecten. De projectleider vanuit de gemeente Anrhem, Guus de Rijk, leidde ons samen met één van de gebruikers, de bibliotheek, rond in het gebouw dat in 2014 werd uitgeroepen als BNA Gebouw van het Jaar. De manier waarop in dit gebouw de samenwerking en samenvoeging van diverse gebruikers is vormgegeven zorgt voor een fascinerende publieke ruimte die voor iedereen toegankelijk is. De stedenbouwkundige inpassing, de ruimtelijke beleving, materialisatie en detaillering maken een bezoek aan dit gebouw zeker de moeite waard. Aan het einde van de middag werd afgesloten met een borrel in het restaurant op de begane grond.